Vrijgevochten
Mail Facebook Twitter Instagram

Inleiding Aanleiding Fragment Vrijgevochten
Inleiding Ontstaan van het verhaal Fragment Research

 

Fragment uit Vrijgevochten

Download hier de proloog, waarin wij kennismaken met de hoofdpersonen, Severijn en Cornelia.

 

Terug naar boven

 

Inleiding (flaptekst)

Vriendschap en politieke verschillen in de patriottische tijd

 

Leiden, 1783. Cornelia en Severijn zijn al jaren vrienden. Severijns vader vindt de vriendschap ongepast, onder andere door de standsverschillen, en stuurt zijn zoon naar Engeland in een poging het paar uit elkaar te houden. Als Severijn eenmaal terugkomt, is er veel veranderd. Cornelia heeft interesse opgevat voor politiek en sluit zich aan bij de patriotten. Hun eens zo hechte band is onherkenbaar veranderd en dat zit Severijn dwars. Hij wil geen kant kiezen, maar hij wil ook Cornelia niet verliezen.

 

Terug naar boven

 

Ontstaan van het verhaal

 

Ik kan me niet meer herinneren wat er eerst was: het verhaal of de interesse voor de periode in de achttiende eeuw waarover nog maar weinig is geschreven in romans. Afgezet tegen de Franse revolutie bleken ook wij onze eigen opstand te hebben gehad. Deze was misschien van minder betekenis op het wereldtoneel misschien kleiner dan in Frankrijk, maar met de inval van de Pruisen, niet minder hevig.

 

Sommige verhalen moeten rijpen. Jaren geleden had ik een idee voor een verhaal over twee vrienden uit een verschillend milieu die samen waren opgegroeid, maar uit elkaar werden gehaald door de vader van de mannelijke hoofpersoon. Op de een of andere manier belandde het in een la. Ik was er nog niet helemaal uit hoe ik de hoofdpersonen elk hun eigen ontwikkeling moest laten doormaken, terwijl tegelijkertijd ook de relatie tussen hen beiden veranderde. En dan was er nog het politieke decor. Wie moest welk standpunt innemen en hoe kon de Verlichting in het verhaal worden verwerkt?

 

Ik ben blij dat ik het een tijdlang heb laten rusten. Zo kwam ik ook op het idee dat het mooi zou zijn om mijn hoofdpersonen Severijn en Cornelia te volgen in de Franse Revolutie, waar ze als ballingen in een vreemd land moeten zien te overleven. In Vogelvrij zal hun avontuur verder gaan.

 

Terug naar boven