Mijn reis met Mozart

 

Constanze Mozart-Weber, rond 1782.

 

Een jaar heb ik gewerkt aan mijn boek De erfenis van Mozart, dat tegen de zomer van 2017 uitkomt.

 

Maar mijn reis met Mozart is al veel eerder begonnen. Als zevenjarige kreeg ik voor het eerst dwarsfluitles en toen ik een jaar of zeventien was, wilde ik naar het conservatorium. Om me voor te bereiden volgde ik naast privéles lessen in de muziekleer, speelde in het orkest en zong sopraan in een kamerkoor dat regelmatig stukken van Mozart uitvoerde.

 

Het idee van het conservatorium gaf ik op, de liefde voor klassieke muziek bleef. Op mijn slaapkamertje draaide ik Mozarts muziek grijs. Mijn arme ouders en zus!  Steeds dezelfde stukken, vooral die ik erg mooi vond.  Af en toe moeten ze stapelgek zijn geworden van me. De cassettebandjes die ik had zijn allang uit elkaar gevallen van ellende en ik heb ze bij een van mijn vele verhuizingen, met pijn in mijn hart, weggegooid.

 

In de jaren negentig kon je bij het Kruidvat CD’s sparen van allerlei componisten. Op verjaardagen wist iedereen waarmee ze ons blij konden maken. Zo hebben we de complete werken van Mozart ook bij elkaar gesprokkeld. Die cd’s draaien we regelmatig en ze kwamen heel goed van pas toen ik aan dit boek begon.

 

Ik schrijf het liefst in absolute stilte, maar tijdens het schrijven van De erfenis van Mozart heb ik iedere dag geluisterd naar zijn muziek. Soms klinkt die bedrieglijk eenvoudig en vrolijk, een andere keer dreigend en donker. Vaak denk ik dat ik weet waar de melodie naartoe gaat, maar dan ineens doet Mozart iets anders dan ik had verwacht.

 

In 1984 zag ik de film Amadeus van Miloš Forman met Tom Hulce in de hoofdrol. Mozarts vrouw Constanze is in deze film vooral een naïef giechelend meisje, een rol die haar volgens mij geen recht doet. Ergens in mijn achterhoofd bleef dit beeld hangen en toen ik jaren later me verdiepte in het leven van de componist, groeide het idee dat ik een waardiger beeld van Stanzi moest schetsen.

 

En zo werd het verhaal van De erfenis van Mozart geboren.

 

De allereerste versie schreef ik al in 2004, maar het belandde in een la waar het bleef liggen totdat ik als schrijver zoveel was gegroeid dat ik Constanze Weber ook écht recht kon doen.

 

Reageren

Terug naar de blogpagina