Lezing Hoevelaken
Mail Facebook Twitter Instagram

2 mei 2013

 

Op 2 mei was ik te gast in Hoevelaken, in de Hoevelakense Boekhandel. Ik voelde me er echt welkom en het was erg leuk om van te voren met de eigenaren ook nog samen te eten.


Daarna moesten we alles gauw klaar zetten voor de lezing, want ik had besloten dat aan de hand van foto’s te doen. Dat maakt het erg levendig en ik kon zo meer over mijn historische onderzoek vertellen en aangeven waarom ik bepaalde keuzes heb gemaakt voor mijn personages in het boek.

 

Ongeveer 25 mensen zaten (gelukkig voor mij) geboeid te luisteren naar mijn verhaal. Het werd een hele leuke interactieve avond, met veel verhalen van andere mensen en veel vragen en opmerkingen. Discussie is goed en het is voor een schrijver heel fijn om te kunnen vertellen aan zijn lezers waarom hij voor een bepaalde setting heeft gekozen of wat hij met bepaalde dingen bedoeld heeft. Zonder natuurlijk te veel van het plot te verraden voor diegenen die het boek nog niet gelezen hadden!

 

De twee interessantste vragen vond ik:
1. Waarom is dit boek volgens jou onderscheidend van andere oorlogsboeken?
2. Wat deed het met je toen je in het concentratiekamp Neuengamme stond?

 

Op de eerste vraag kan ik antwoorden dat ik met de keuze van mijn onderwerp om een gewoon gezin te nemen dat iets verschrikkelijks overkomt, geprobeerd heb om een ander gezichtspunt te kiezen en daarmee mijzelf te onderscheiden. Omdat de nadruk meer ligt op het persoonlijke verhaal en de oorlog als decor gebruikt wordt, hoop ik ook iets nieuws te hebben gedaan.

 

De tweede vraag was ook een hele goede: om in Neuengamme rond te lopen was erg moeilijk voor mij. Omdat je je probeert te verdiepen in wat de mensen daar meegemaakt hebben, voel je het extra als het lijden zo in beeld wordt gebracht op de permanente tentoonstelling en als je loopt over het terrein waar tienduizenden mensen waren opgesloten. Je personage is dan bijna een soort familielid geworden, want hij staat symbool voor al die mensen die zo hebben moeten lijden.

 

Al met al een heel interessante avond. Met dank aan het team van de boekhandel, de lezers en andere geïnteresseerden, zonder wie de avond beslist minder geslaagd geweest zou zijn.

 

Reageren

Terug naar de blogpagina

 

Hieronder een fotoreportage van mijn bezoek. Klik op de afbeeldingen om de volledige foto te zien!

 

In de etalage en voor de winkel de aankondiging van mijn lezing.

 

 

Een eigen tafel voor ‘De laatste winter’!

Voor de lezing, met Adri Grift van de Hoevelakense Boekhandel.

Het begint al aardig vol te komen.

Aan de hand van foto’s vertel ik over de verschillende verhaallijnen en de personages in combinatie met de historische feiten.

In de pauze laat een lezeres mij een bijzonder oorlogsarmbandje zien.

Pauze.

De eigenaar van de winkel.

Ik kan het niet laten om mijn handen te gebruiken als ik iets vertel.

Leuk, al die vragen!

Na de lezing is De laatste winter natuurlijk ook te koop.

Met handtekening!

 

Mooie bloemen!

 

 

Reageren

Terug naar de blogpagina